Juji: Az ősi mandalák üzenete

TISZTA SZÍVTUDAT

Yu Világnak Világosságóceánja
a Tiszta Fényű Szeretet

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 238 fő
  • Képek - 4511 db
  • Videók - 870 db
  • Blogbejegyzések - 2008 db
  • Fórumtémák - 26 db
  • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Apokrif-iratok vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

TISZTA SZÍVTUDAT

Yu Világnak Világosságóceánja
a Tiszta Fényű Szeretet

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 238 fő
  • Képek - 4511 db
  • Videók - 870 db
  • Blogbejegyzések - 2008 db
  • Fórumtémák - 26 db
  • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Apokrif-iratok vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

TISZTA SZÍVTUDAT

Yu Világnak Világosságóceánja
a Tiszta Fényű Szeretet

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 238 fő
  • Képek - 4511 db
  • Videók - 870 db
  • Blogbejegyzések - 2008 db
  • Fórumtémák - 26 db
  • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Apokrif-iratok vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

TISZTA SZÍVTUDAT

Yu Világnak Világosságóceánja
a Tiszta Fényű Szeretet

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 238 fő
  • Képek - 4511 db
  • Videók - 870 db
  • Blogbejegyzések - 2008 db
  • Fórumtémák - 26 db
  • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Apokrif-iratok vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Az ősi mandalák üzenete

13 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás

Az ősi mandalák üzenete

A mandala szanszkrit szó, misztikus, vagy spirituális kört jelent, szakrális jelkép.
Egy adott középpont köré rendezett körök, körcikkek, sokszögek, szabályos alakzatok, formák összessége. Nagyon változatos lehet az így kialakult formavilág. Megjelenhetnek virágok, állatok, számok, csillagok, sokszögek stb.
A mandala lehet gömb formájú is, de mindenképpen a központi kiindulást kell alapul venni. A sokszögek, és a különböző alakzatok térbeli elhelyezkedésük következtében nagyon ritkán előfordul, hogy a mandala nem kör alakú. Ebben az esetben egy függőleges vagy vízszintes tengelyhez rendeződik a művészi munka. Az biztos, hogy szabályos, rendezett, és harmóniában van önmagával, és a külvilággal.

Minden ember tudatalattijában benne van a mandala, mint az ősi kezdet az élet kialakulása. Az Ember életében ma is meghatározó, és elengedhetetlen a mandalák jelenléte. Akkor is, ha nem tudunk róla, vagy nem akarjuk elfogadni ezt a tényt. A mai embernek szinte újra fel kell fedeznie, meg kell ismernie felnőtt korban ennek a csodálatos szépségnek a jelentőségét.

A mandala ősi üzenete

Mélyedjünk el, és vizsgáljuk meg a világmindenséget egy kicsit más szemszögből. Bizonyára mindenkinek van erről egy elképzelése, melyet tiszteletben tartok. Ezt most kissé tegyük félre, illetve gondoljuk át. Ha elfogadjuk, hogy van egy Teremtő központ, ISTEN, Isteni Fény, Ősrobbanás, Őstudat, stb. ki hogyan nevezi. Az biztos, hogy kisugárzik ez a központ minden irányban, egyenlően, és egységbe foglalja a világmindenséget, ahol rend, öröklétezés, teljes őstudás, szabályos ritmus, állandó körforgás, örök mozgás van jelen. (volt és lesz)

Pl. a bolygók szabályos rendben örök körforgást végeznek a saját tengelyük, és egy adott középpont körül. Maga a Föld is. Más naprendszerek, univerzumok, szintén hasonló törvényszerű mozgást végeznek. De a Naprendszerek is szabályosan keringenek egy adott központ körül. Ez bizony a Világmindenség, ami valójában egy gömb alakú mandala. Az örök renddel, az ősi törvényszerűséggel, az állandó létezésével, a teljes tudással, a maga bölcsességével egységben. Előfordul, hogy megjelenik egy üstökös, mely megzavarja ezt a békés harmóniát. Ennek következtében kisebb-nagyobb eltérés mutatkozik az egységben.

A Földbe becsapódó meteorit szintén okozhat kisebb változást. De az emberek negatív gondolatai, vagy akár a nagyfokú „civilizáció" ugyancsak árt a harmóniának, az Anyaföld szempontjából. (erdőirtások, bányászat, a Föld és légterének szennyezése, háborúk, stb.)
Ezek hatására változhat, változik az éghajlat, időjárás. Létrejöhetnek a földi katasztrófák. Egy szóval azonnal észrevesszük, ha egy mandalában a rend, a harmónia, törvényszerűség sérül. Legyen ez ősi vagy éppen a napjainkban bennünket körbevevő tárgyaink, melyek mandalákat tükröznek.

Az, hogy a gyökereinkben benne van a mandala, legjobban bizonyítja, a női ivarsejt: a pete. Megtermékenyítés után szabályos osztódásnak indul, a kezdeti időszakot szedercsíra, zigóta állapotnak nevezzük. Ez bizony az élet, szabályos mandalája.

A zigóta állapothoz hasonló ősi rajzokat találtak a Föld legkülönbözőbb pontjain. Az élet kialakulásának a jelképe ez a szakrális rajz. Az „Élet Virága" nevet kapta a felfedező tudósoktól, ez a csodálatos rajzos üzenet.

Egyenlő sugarú körök szabályos összekapcsolása ez a művészi ábra, szinte minden ősi kultúrában megtalálták ezeket a rajzokat. A 6-8000 éves barlangokban az egyszerű „naiv" ősember által készített barlangrajzok között meglelték ezen összetett szabályos szimbólumok nyomait, üzeneteit. Megtalálták Peruban, az Inka Birodalom területén, a Majáknál, Egyiptomban az Abüdoszi Ozirisz-templom falán, és Széthi templomát is díszítette ez a csodálatra méltó mandala rajz. Svédországban, Lappföldön, Izlandon, Yucatán-félszigeten régészeti feltárások során rátaláltak e fantasztikus üzenetet hordozó rajzokra. Kb. 18 helyen tárták fel a világon, ezt az ősi mandalát.

Szíves figyelmükbe ajánlom Drunvalo Melchizedek: Az Élet Virágának Ősi Titkai című könyvsorozatot.

Egy másik ősi szakrális csodát szintén szeretnék megemlíteni: a Kő körök. Legismertebb az angliai Stonehenge. Gyógyító szent helyeknek tartják a Kő köröket. Ezeknek sugárzó, gyógyító energiája volt, van ma is, és biztos, hogy lesz a jövőben is.

Az ősi, 8-900 éves templomok színes rózsa ablakai harmonizáló, feltöltő, tisztító energiát közvetítenek a híveknek. Felerősödik ez a „megmagyarázhatatlan" sugárzás, bizonyos hangokra, énekre, imára. Előfordul, hogy a napfény hatására aktiválódik ez a nagyszerű mandala-csoda.


A néhány száz évvel ezelőtt épült remek művű Pagodák legtöbbször szintén mandala alakúak.
A pontos tervezést, és kivitelezést mutató kolostorok kertjei, vagy a nagy városok parkjai, (de az egyszerű virágos kertek is) sugároznak szépséget, harmóniát, nyugalmat, ahol egyéni meditálásokra, imádkozásra volt illetve van mód. Ezek a kertek nagyon sokszor mandalákat tükröznek.

Érdemes odafigyelni a gabonakörökre is, amelyek egyre többször jelennek meg. A körön belül igen erősen megnövekvő energiasugárzás van, melyet napjainkban műszerekkel mérhetnek a kutatók, szakemberek.

A bennünket körbevevő mandalák

A bennünket körbevevő mandalákról szintén szeretnék szólni. Vannak nagyon egyszerű, és nagyon összetett, művészi kivitelezésű mandalák. A használati tárgyaink között ugyancsak megtalálhatók, melyek „így vagy úgy" hatnak ránk.

Ha a virágos kerteknél jártunk, most nézzük a virágokat, a növényeket.
A fák évgyűrűit említeném, évente hoz egy kört, melynek üzenete van számunkra. A szakértők az adott fának a mutatott éven kívül az éghajlatra, esetleges eltérésekre is következtetnek. Összetett mandala a virágváza, a benne lévő margaréta csokorral.

Sorolok néhány virágot, amely tökéletes mandalát mutat a számunkra: Margaréta, Dália, Gerbera, Krizantém, Őszirózsa, Katonarózsa, Porcsinka, Golgotavirág, és sok-sok más virág.

Kérem a Kedves Olvasót, tegyen a virágoskertben egy felfedező utat a mandala szempontjai alapján! Ha lehetőség van rá, tessék megnézni, egy teljesen ép Napraforgó tányérját. Döbbenetesen szabályos, koncentrikus, geometriai alakzatok, összetett körökből áll, amely a természet egyik legcsodálatosabb mandalája. Ez a növény igazán méltó a nevére.

Használati tárgyaink köréből néhányat említenék. A szőnyegek, padlószőnyegek egy része, az igazán művészi tervezésű, és kivitelezésű perzsaszőnyegek. Sajnos egyre több absztrakt minta kerül előtérbe. Ezek nem igen sugároznak harmóniát, legalább is kevésbé közelítik meg a mandalákat ábrázoló szőnyegek hatását.

A fürdőszoba csempe, mozaiklerakások ugyancsak figyelemre méltóak. Az 50-80 évvel ezelőtt készült, komoly szaktudást igénylő nagyszerű mozaik mandaláink vannak az idősebb lakásokban.

A kerek edények, tányér, pohár, csésze, tál, mind-mind mandala. Régebbi kivitelezésekben igazán nagyon figyeltek rá a készítők, hogy pl. egy tányéron körbefutó minta szabályos legyen, vagy a pohárra festett minta is fontos volt. Mára már nagy eltérés van ezekben a tárgyakban is. Arra törekednek a készítők, a gyártók, hogy egyszerűen és mielőbb készüljön el egy tárgy, feledve a szépségét, harmóniáját. Csupán a használati rendeltetést szolgálja. Ha esetleg egy pohár nem kör alakú, melyből italt kínálnak, egy pillanatra könnyen megtorpanunk, és azon kezdünk meditálni, hogy hogyan, melyik oldaláról próbáljunk inni ebből a fura pohárból. Ha egy tányér szögletes, ovális, vagy háromszög alakú (sajnos már vannak ilyenek is) szintén megtöri a gondolatunkat, amely az étkezésre irányul. Esetleg forgatjuk, hogy melyik oldalon esne jobban az étkezés. Megkockáztatom, hogy az eltérő pohárból, tányérból nem esik „jól" az ital vagy étel.

Figyeljük meg, ha egy fürdőszobai csempe, mozaik vagy bármilyen használati tárgyaink egyike megsérül, negatívan, azaz kellemetlenül hat ránk. Szemünk nem tud, vagy csak nehezen tud eltávolodni a hibás felülettől. Megtört a rend, a harmónia, a szépség, ez bennünk is lecsapódik. Ha egy repedt vagy kissé levert tányérból kell fogyasztani az ételt, ugyancsak kellemetlen érzésünk van. Néha a repedést simogatjuk, hogy nem-e hajszál van rajta? Ezt nevezzük hajszálrepedésnek. Ugye milyen találó ez a kifejezés? Egy szóval kellemetlenül hat ránk a tányér illetve bármilyen tárgy hibája, ezért nagyon fontos, hogy minden hibás, repedt, levert, csorbult használati tárgyat vonjunk ki a használatból. Azt pedig, igazán nagyon rossz fényt vet ránk, ha egy vendéget ilyen tányérból, pohárból kínálunk.

Misztikus kör, egyenlő mandala

Ezt a részt érintem most a továbbiakban. Nagyon sok bölcs tudós, szakértő beszélt, írt a magyar nyelv ősiségéről, ősi egyedi, spirituális voltáról. A nyelvünk képi kifejezéséről, szimbolikus értelmű üzenetéről ugyancsak hallottunk már. A mandalákkal való ismerkedésünk közepette erre is érdemes odafigyelni.

A magyar nyelv csodálatos játéka a körrel, mint misztikus üzenet, az alábbiakban:

  • A szögletes vagy hosszú asztalt is mindig „körbeüljük".
  • A vendégnek, ha a lakást vagy kertet mutatjuk, bármilyen alakja is van, mindig „körbevezetjük" a bemutatni kívánt helyen.
  • Az új munkahelyen a kezdő dolgozót „körbeviszik", és úgy mutatkozik be.
  • Az éjjeli őr a hosszú téglalap alakú gyár területén időnként, ellenőrzés céljából „körbejár".
  • Egy előadáson, ha a hallgatók sorban is ülnek egy teremben, az előadó „körbeadja" a bemutatásra szolgáló tárgyat. (ásvány, fénykép, szemléltető eszköz stb.)
  • Ha egy fiatal szórakozni indul, „körbenéz" a városban, vagy a faluban.
  • Valaki mielőtt hosszabb időre elutazik, a rokonságot „körbejárja", és úgy köszön el.
  • A turista „körbeutazza" az országot, Európát, stb.
  • De „világkörüli" utazást is szerveznek az utazási irodák.
  • Mindannyian hallottunk már a mesebeli „kerek erdőről". Valóban kerek?
  • Ez nem annyira lényeges, viszont mindig csodák, misztikus események történnek a „kerek" erdőben.
  • A tábortüzet is „körbeüljük".
  • Ha valakivel valami különleges dolog történik, jó vagy kevésbé jó, az illetőt azonnal „körbefogjuk".

A Kedves Olvasó is tud bizonyára sok hasonló gondolatot szőni e téma „körben". Tehát még nagyon sok hasonló kifejezésünk van. Függetlenül attól, hogy az esemény, ahol a cselekmény történik, tárgy, kör alakú vagy sem, mindig benne van egy szabályosan rendezett, összefüggő egység. Kifejezi a „kör" szó az összefüggést, összetartozást, egységet, harmóniát, az önmagába visszatérő helyzetet.

Olyan csodálatos, hogy még a nyelvünkben is találunk misztikus mandalákra utalást. Itt is igaz az ősi mondás: „nyelvében él a nemzet".

Ha állóvízbe ejtünk egy követ, szabályos kör alakú hullámzás kezdődik.
A pók hálója, a madarak fészkei, mind-mind a természet tökéletes mandalái. Hangsúlyozom, hogy minden mandala, egy központból indul ki, és kifelé terjed.

Varga Lászlóné, Tóth Irén
Reflexológus, Szellemgyógyász
Pszi-sebész, Mandala-festő

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Jó Vili írta 3 hete itt:

Szia, Mindenki! Kellemes húsvéti ünnepet kívánok!

Jó Vili írta 3 hete itt:

Szia, Mindenki! Kellemes húsvéti ünnepet kívánok!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu