Juji: Biológia és hit

TISZTA SZÍVTUDAT

Yu Világnak Világosságóceánja
a Tiszta Fényű Szeretet

Ezt találod a közösségünkben:

 • Tagok - 214 fő
 • Képek - 4507 db
 • Videók - 870 db
 • Blogbejegyzések - 1988 db
 • Fórumtémák - 26 db
 • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Apokrif-iratok vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

TISZTA SZÍVTUDAT

Yu Világnak Világosságóceánja
a Tiszta Fényű Szeretet

Ezt találod a közösségünkben:

 • Tagok - 214 fő
 • Képek - 4507 db
 • Videók - 870 db
 • Blogbejegyzések - 1988 db
 • Fórumtémák - 26 db
 • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Apokrif-iratok vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

TISZTA SZÍVTUDAT

Yu Világnak Világosságóceánja
a Tiszta Fényű Szeretet

Ezt találod a közösségünkben:

 • Tagok - 214 fő
 • Képek - 4507 db
 • Videók - 870 db
 • Blogbejegyzések - 1988 db
 • Fórumtémák - 26 db
 • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Apokrif-iratok vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

TISZTA SZÍVTUDAT

Yu Világnak Világosságóceánja
a Tiszta Fényű Szeretet

Ezt találod a közösségünkben:

 • Tagok - 214 fő
 • Képek - 4507 db
 • Videók - 870 db
 • Blogbejegyzések - 1988 db
 • Fórumtémák - 26 db
 • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Apokrif-iratok vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Biológia és hit

6 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás

Biológia és hit
Biológia és hit
Mindent felülír 2010-11-22  / MEGOSZTÁS: 

1952-ben egy fiatal angol biológus hibázott. Ez a hiba kérészéletű tudományos dicsőséget hozott dr. Albert Masonnek, aki hipnózissal próbálta gyógyítani egy tizenöt éves suhanc keléseit. Mason és kollégái sikeresen alkalmazták a hipnózist a hasonló esetek kezelésében, ez azonban különösen nehéz diónak bizonyult. A vaskos bőr inkább hajazott elefánt irhájára, mint emberi kültakaróra, a mellkast leszámítva, ahol normális volt a bőr.

Mason az első ülés során az egyik karra összpontosított. Mikor a fiú hipnotikus transzba került, azzal biztatta, hogy ezen a karján rózsaszínű, egészséges bőr nő majd. A következő héten a doktor örömmel látta, hogy a kar sokat javult.

Dr. Bruce Lipton: Tudat: a belső teremtő – A sejtek mágiája [The Biology of Belief]; az Édesvíz Kiadó napokban megjelent könyve a biológia és az orvoslás alapvetően új és tudományosan megalapozott rendszeréről. A tartalomból: „okos” sejtek; nem a gének szabályozzák az életfolyamatokat; az epigenetika izgalmas felfedezései; az új tudományág titkai; a rák és a skizofrénia okai; sejtmembrán, mint a sejtműködés szabályozó idegközpontja, „agya”. A kvantumfizika szédítő felfedezéseinek biológiai és gyógyászati vonatkozásai. Nevelés.

Mikor azonban konzultációra hívta a beutaló sebészt, aki addig sikertelenül kísérletezett bőrátültetésekkel, megtudta tőle, hogy tévesen állította fel a diagnózist. A sebész szeme elkerekedett az álmélkodástól, amikor meglátta a gyógyult kart. Ekkor közölte Masonnel, hogy a fiú nem kelésektől szenved, hanem egy halálos kimenetelű, öröklött betegségtől, a pikkelybőrűségtől. Mason és betege mindenesetre egyedül az elme hatalmára támaszkodva véghez vitte a lehetetlent. Folytatták tehát a hipnózis-üléseket, s a fiú bőre idővel olyan lett, mint gyógyult, rózsaszínű karja az első ülés után. A suhanc, akit társai könyörtelenül kigúnyoltak az iskolában viszolyogtató bőre miatt, most úgy élhetett, mint akármelyik kamasz.

Amikor Mason 1952-ben cikkben számolt be az esetről a British Medical Journal hasábjain, írása szenzációt keltett szakmai körökben. A média nagydobra verte a sikerét. Özönlöttek is hozzá a betegek, hogy kúrálja ki őket a ritka, addig gyógyíthatatlannak hitt, halálos kórból. Mint kiderült azonban, hasztalan. Mason számos beteggel próbálkozott, ám egyszer sem sikerült megismételnie első, elsöprő sikerét. Kudarcát annak tulajdonította, hogy első ízben maga is hitt a sikerben. Ifjonti önbizalmában amúgy is azt gondolta, súlyos kelést kezel. Ezután azonban már számolt azzal, hogy az egész szakma által gyógyíthatatlannak bélyegzett, öröklött kórral van dolga. Megpróbált úgy tenni, mint aki tisztában volt a betegség kimenetelével, a Discovery Health Channel-nek azonban elárulta, hogy „megjátszotta magát”.

Hogyan lehetséges, hogy az elme felülírhatja a genetikai programozást, ahogy az fenti példában? Amúgy pedig hogyan képzelhette Mason, hogy hite befolyásolja a kezelés eredményét? Az új biológia több válasszal is szolgál. Anyag és energia elválaszthatatlanul összetartozik. Ebből logikusan adódik a következtetés, hogy az elme (energia) és a test (anyag) hasonlóképpen szétbogozhatatlan, akkor is, ha a nyugati orvoslás századok óta harciasan igyekszik szétválasztani e kettőt.

A 17. században René Descartes elvetette annak lehetőségét, hogy a tudat kihatással lehet a testre. Elképzelése szerint az emberi test anyagból való, ezzel szemben a tudat valamiféle anyagtalan, ismeretlen erő megnyilvánulása. Mivel ennek természetéről semmi egyebet nem tudott mondani, azóta is megoldhatatlan filozófiai rejtvényt hagyott az utókorra: ha csupán az anyag hathat az anyagra, hogyan tartozhat össze az anyagtalan tudat a testtel? Az általa testetlennek mondott tudatot Gilbert Ryle „szellem a gépben” effektusnak nevezte fél évszázada megjelent, The Concept of Mind (Az elme meghatározása) című könyvében. A hagyományos orvostudomány és biológia, amely egy newtoni, csupa anyagból álló mindenséget feltételez, örömmel üdvözölte Descartes dualizmusát, az anyag és tudat szétválasztását. Elvégre is a dokiknak sokkal könnyebb egy elromlott gépezettel bajlódniuk, mint a „szellem a gépben” kényes kérdésén törni a fejüket.

A kvantumfizika összeköti, amit Descartes szétválasztott. Igen, a tudat (energia) a test terméke, pontosan úgy, ahogyan a nagy filozófus gondolta. A mindenség működésének újfajta szemlélete azonban megérteti velünk, hogy az anyagi testre igenis hatással lehet az anyagtalan tudat. A gondolatok, tudatunk üzemanyagai közvetlenül kihatással vannak arra, miként szabályozza az agy az emberi szervezet élettani folyamatait. A gondolatok „energiája” az erősítő vagy gyengítő interferencia jelensége révén aktiválja vagy blokkolja a sejtfehérjék működését.

A kvantumfizika felfedezései ellenére a nyugati tudományban tovább él tudat és test kettősségének feltételezése. A tudósképzés céltudatosan semmibe veszi a kamasz fiúéhoz hasonló eseteket. Jómagam amondó vagyok, hogy a tudománynak foglalkoznia kellene e ritka kivételekkel és megmagyarázhatatlan furcsaságokkal, mivel az élet természetének titkát rejtik magukban. A kivétel ez esetben is erősíti a szabályt, rácáfolva az „igazolt tényekre”. A helyzet az, hogy elménk hatalmának latba vetése minden gyógyszernél hatékonyabb, bár igaz, arra is beprogramoztak minket, hogy higgyünk a tablettákban. A kutatási eredmények tanúsága szerint az energia sokkalta hatásosabban hat az anyagra, mint a vegyszerek.

Sajnos a tudósok gyakrabban tagadják meg e kivételeket, mint hinnénk. Kedvenc példám a tudat–test kölcsönhatások semmibe vételére a Science egyik cikke Robert Kochról, a neves 19. századi német orvosról, aki Pasteurrel karöltve „csíráknak” tulajdonította a betegségeket. Ezt a feltevést mára senki nem vitatja, Koch kortársai azonban nem egykönnyen fogadták el. Egyik bírálója olyan harsányan hangoskodott, hogy a felhevült tudós lehörpintett egy kolera-bacilustól hemzsegő pohár vizet. Mindenki legnagyobb meglepetésére azonban kutya baja sem lett. A Science 2000-ben megjelent írása így méltatja a nevezetes eseményt: „Megmagyarázhatatlan okokból nem jelentkeztek rajta a betegség tünetei, azaz nem sikerült igazolnia az elméletét”.

Van képe a cikkírónak ezt állítani? Ahelyett, hogy szerencséje okait kutatnák, a tudósok egyszerűen szőnyeg alá söprik az olyan zavarba ejtő kivételeket, amelyek ellentmondanak elméleteiknek. Emlékeznek még a tantételre, miszerint a gének szabályozzák az életműködéseket? Íme, újabb példa arra, hogy miként veszik semmibe az „igazságnak” elkötelezett tudósok a bosszantó kivételeket.

További példa egy másfajta valóság létezésére a tűzön járás ősi szokása. A forró szénen járó „keresők” így bizonyítják be maguknak a hétköznapi tudatnál magasabb rendű erők létezését. Az izzó szén hőmérséklete és a próba időtartama orvosilag mindenképpen a talp bőrének megégését indokolná, ennek ellenére ezrek ússzák meg sértetlenül. Mielőtt elhamarkodottan azt a következtetést vonnák le mindebből, hogy a szén nem volt elég meleg, gondoljanak a kishitűekre, akiknek bizony felhólyagosodik a talpuk.

A tudomány hasonlóképpen megfellebbezhetetlenül állítja, hogy az AIDS-t a HIV-vírus okozza. Azt mégsem tudja megmagyarázni, miért nem mutatja évtizedekig a betegség tüneteit annyi vírus-fertőzött. Még elgondolkoztatóbb azoknak a végstádiumban járó rákbetegeknek az esete, akik a spontán gyógyulás csodálatos jelenségét produkálják. Mivel az ilyen gyógyulásokra nincs bevett magyarázat, a tudomány egyszerűen úgy tesz, mint ha nem is léteznének. Vagy elfeledkezik e megmagyarázhatatlan kivételekről, vagy egyszerűen hibás diagnózisnak könyveli őket.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu